Σοκάρουν οι καταγγελίες που έκανε η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.
Όπως είπε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους που σε άλλες συνθήκες θα είχαν σωθεί, σημειώνοντας ότι αυτό δεν το λέει η ίδια αλλά με δημόσιες δηλώσεις τους γιατροί και διευθυντές ΜΕΘ.
Η ίδια απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν είχε προχωρήσει στον απαραίτητο σχεδιασμό να καλύψει τις ανάγκες του ΕΣΥ για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση.
Μιλώντας για τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί 1 γιατρός για 50 κρεβάτια με αποτέλεσμα «να υποθεραπεύονται και πεθαίνουν οι άνθρωποι», υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε γίνει σχεδιασμός καθώς από τις 17 κλίνες ΜΕΘ που είχαν γίνει στο πρώτο κύμα της πανδημίας λειτουργούν οι 15.
Από την άλλη πλευρά υπήρχαν εγκληματικά λάθη όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στη διαχείριση: «Η μία κλινική που επιτάχθηκε είναι ακατάλληλη. Ενώ η άλλη κλινική ανήκει σε έναν όμιλο και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να δοθεί και άλλη κλινική του ομίλου η Αρωγή για να νοσηλεύονται περιστατικά covid» ανέφερε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δάφνη Κατσίμπα, δεν υπάρχει προσωπικό σε αυτές τις κλινικές: «Σε αυτές τις κλινικές και σε αυτόν τον όμιλο με τα πάρα πολλά χρέη υπάρχει απλήρωτο προσωπικό δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό» τόνισε.
Αίσθηση όμως προκαλούν και οι αιχμές που άφησε για ένα περίεργο «αλισβερίσι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις υπό επίταξη υπερχρεωμένες ιδιωτικές κλινικές: «Είχαμε επίταξη και τώρα έχουμε ξε-επίταξη. Δηλαδή έχουμε διαπραγματεύσεις για να αγοράζουμε υπηρεσίες ή να τις νοικιάζουμε αυτές τις δομές», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «δεν θα πάρει δηλαδή τα κλειδιά η ΥΠΕ όπως αποφασίστηκε για τις δύο κλινικές στην προηγούμενη περίπτωση. Τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις με τις κλινικές για να νοικιάσουμε καθώς ξέρετε με υπερδιπλάσια τιμή υπηρεσίες ή να αγοράσουμε υπηρεσίες».
Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν περνάνε στον έλεγχο της κυβέρνησης. «Γίνονται διαπραγματεύσεις, ίσως επειδή υπάρχουν αυτά τα χρέη, δεν ξέρω τι διαπραγματεύσεις θα γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης ζήτησε την επίταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα κάτω από τον εθνικό σχεδιασμό έστω και τώρα αφού όπως είπε είναι ήδη αργά και έγιναν όλα με προχειρότητες.
«Δεν είχε γίνει σχεδιασμός, τι θα γίνει μόλις ζοριστούμε;», διερωτήθηκε και αποκάλυψε ότι εκ των υστέρων βρήκαν ότι «οι κλινικές δεν ήταν κατάλληλες και ότι δεν υπήρχε κατάλληλο κύκλωμα οξυγόνου».
Τέλος κατήγγειλε ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο Κικίλιας παρουσίαζε την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τα Κέντρα Υγείας και την επομένη ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ έκλεινε όλα περιφερειακά ιατρεία από την Θεσσαλονίκη έως την Αλεξανδρούπολη ενώ τα κέντρα υγείας -που έτσι κι αλλιώς ήταν υποστελεχωμένα- άδειασαν από γιατρούς που πήγαν για να στελεχώσουν τα κεντρικά δημόσια νοσοκομεία που έδιναν την μάχη κατά του κορωνοιού.